Experiment 2todrive groot succes!

Goed nieuws voor de trotse eigenaren van een rijschool. Onlangs is gebleken dat er een toename is in het aantal 17-jarigen dat rijexamen doet. Het experiment heet 2todrive. Volgens de Rijksoverheid zijn jongeren relatief vaak de brokkenmakers in het verkeer. Dit zou mede komen door een gebrek aan rij-ervaring. Om dit aan te pakken is Nederland op 1 november 2011 begonnen met de 2todrive proef. Inmiddels is duidelijk dat de proef zo’n succes is dat de minister heeft besloten dat 2todrive vanaf 1 november 2017 definitief in zal gaan.

Interessant voor iedere rijschool

Als rijschool kan het zeker geen kwaad om je op z’n minst een beetje verdiepen in deze pilot. Wanneer een jongere 16,5 jaar is, en mee wil doen aan 2todrive, moet deze een begeleiderspas aanvragen. Dit kan bij de Dienst Wegverkeer, in de volksmond het RDW genoemd. Jongeren die meedoen aan 2todrive mogen pas meedoen aan het experiment als zij de begeleiderspas hebben ontvangen van het RDW. Laatstgenoemde checkt of de jongere aan alle voorwaarden voldoet. Vervolgens kan de jongere bij een rijschool gewone rijlessen volgen. Overigens doet niet iedere rijschool in Nederland mee met 2todrive.
Eerst moet een jongere, net als iedereen overigens, netjes zijn lessen volgen bij een rijschool. Als de rijschool het niveau van de leerling voldoende vindt, en hij of zij de leeftijd van 17 jaar heeft bereikt, kan er een rijexamen worden gedaan. Een rijlesleerling kan minimaal 1 en maximaal 5 coaches opgeven die hem of haar kunnen begeleiden bij het autorijden. Pas na het ontvangen van de begeleiderspas kan de leerling zijn rijbewijs aanvragen. Totdat zijn 18e mag de jongere uitsluitend onder begeleiding van een van de coaches de auto bedienen.

Rijlessen vanaf 13 jaar

Op 1 april verschenen er in de media berichten dat jongeren al vanaf 13 jaar rijlessen mogen gaan volgen. Dit bericht sprak zoveel jongeren aan dat het op social media vaak werd gedeeld. Volgens het bericht was het succes van de rijlessen vanaf 16 jaar dermate groot, dat er nu een soortgelijk experiment zou komen met rijlessen vanaf 13 jaar. Wanneer de tiener 14 jaar zou worden, zou er een rijexamen kunnen worden afgelegd. Ondanks de goede aarde waarin het bericht viel, hebben de meeste “ likers” niet goed gelet op de datum (1 april!) van het bericht.

Meer examinatoren

Het CBR moet dit jaar mede dankzij het succes van 2todrive zelfs meer examinatoren aannemen. Op de site van de organisatie staan diverse vacatures. Ook dit merken ze bij rijschool Veldkamp in Den Haag. “Het aantal leerlingen van 17 jaar is in de afgelopen jaren erg sterk toegenomen”.

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *