Payrollbedrijven inschakelen: een goed plan of niet?

De haken en ogen van payroll

Het inschakelen van een payrollbedrijf zou dé oplossing moeten vormen voor ondernemers. Of je nou als zelfstandige werkt, of een (kleine) onderneming runt. Het uitbesteden van je salarisadministratie via payroll zou dé oplossing zijn. Het zou je meer tijd gunnen voor je eigen corebusiness. Het zou je vele kosten schelen. Zeker vergeleken met het inhuren of zelfs aannemen van een boekhouder. En het biedt je vooral gemak. Zo zou je je geen zorgen meer hoeven maken over de correctheid van je administratie. En zouden betalingen op tijd gemaakt worden. En zou je aan het eind van het jaar een complete en heldere eindejaarsadministratie kunnen inzien. Maar klopt dit allemaal wel? Volgens velen zitten er toch nog wel wat haken en ogen aan payrollen. Wij zochten de waarheid voor je uit.

Hoe zit payrollen ook alweer in elkaar?

In tegenstelling tot via een uitzendbureau blijft de opdrachtgever die zijn of haar werknemers betaalt via payroll, wel zelf de werkgever van deze werkkrachten. Immers, deze opdrachtgever werft en selecteert het personeel. Het uitbetalen echter gebeurt via het payrollbedrijf. Maar in die zin is de werknemer juist bij het payrollbedrijf in dienst. En daar zit ‘m ‘t probleem. Want wie is juridisch gezien nu de feitelijke werkgever? Zeker in het geval van een langdurige ziekte of ontslag kan dit tot onduidelijkheid of problemen leiden. Omdat de payrollconstructie nog niet volledig duidelijk leek te zijn, konden payrollbedrijven werknemers kinderlijk eenvoudig ontslaan. Maar daar is gelukkig een stokje voor gestoken. Sinds 1 januari 2015 geniet een payrollwerknemer dezelfde ontslagbescherming als een werknemer die direct in dienst zou zijn bij de opdrachtgever. Maar zijn daarmee alle problemen voorbij..?

Zorg dat alles zwart op wit duidelijk is

Helaas niet. Vaak blijken de voorwaarden in payrollconstructies elkaar ietwat tegen te spreken. Of zijn passages dusdanig onbegrijpelijk, dat er simpelweg geen rekening mee wordt gehouden. Betekent dit dan dat elk payrollbedrijf vermeden moet worden? Nee hoor. Wij hebben in onze zoektocht naar de waarheid achter het payrollen gelukkig ook diverse prima bedrijven gevonden. Deze payrollbureaus waren duidelijk te herkennen aan de volgende punten:

  • Betaalbare en veelzijdige diensten
  • Heldere en transparante contracten
  • Meedenkend met de opdrachtgever
  • Deskundig, gecertificeerd personeel
  • Enkel factuur wanneer gewerkt wordt

Kies zorgvuldig jouw payrollbedrijf!

Kortom, payrollen is echt nog wel een prima manier om je administratiezaken aan uit te besteden. Het punt is alleen: schakel enkel een betaalbaar, betrouwbaar en bekwaam payrollbureau in! Dan weet je zeker dat jouw salarisadministratie netjes, op tijd en correct verzorgd wordt. Kies bijvoorbeeld voor payrollbureau J&M Personeelsdiensten!

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *